Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Basic Electronics MCQ’s for MS and Ph.D admission in universities

Basic Electronics MCQ’s for MS and Ph.D admission in universities

1. Semiconductor’s have which of the following bond?

a) Co-ordinate bond
b) Covalent bond
c) Electrovalent bond
d) all of the above

Answer - Click Here:
B

2. Pure silicon has a resistivity of …

a) 6000 Ω cm
b) 1000 Ω cm
c) 300 Ω m
d) 600 Ω cm

Answer - Click Here:
A

3. The region of semi-conductor which is lightly doped is known as …

a) base
b) source
c) emitter
d) all of these

Answer - Click Here:
A

4. Diamond is an example of …

a) Insulator
b) Conductor
c) Semi-Conductor
d) none of the above

Answer - Click Here:
A

5. Quantities whose values vary in non-continuous manner are

a) analogue
b) vector
c) scalar
d) digital

Answer - Click Here:
D

6. Mutual induction is dependent on which  of the following factor …

a) output polarities
b) current changes
c) winding ratios
d) none of these

Answer - Click Here:
B

7. The common collector amplifier is called as …

a) emitter follower
b) base follower
b) collector follower
d) source follower

Answer - Click Here:
A

8. When we heat a pure semiconductor its resistance goes …

a) goes down
b) goes up
c) remains constant
d) none of these

Answer - Click Here:
A

9. Why semiconductor crystal is much strong?

a) forces between nuclei
b) electron-pair bonds
c) forces between protons
d) all of the above

Answer - Click Here:
B

10. The pentavalent impurities are basically

a) acceptors

b) donors

c) both

d) none of above

Answer - Click Here:
B

11. CRO stands for

a) cathode ray oscillioscope

b) cathode ray output

c) cathode oscillator

d) none of these

Answer - Click Here:
A

12.  In AND gate if any of logic input is ‘0’ then output will be …

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer - Click Here:
A

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *