Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

BASIC Electronics MCQ’s

BASIC Electronics MCQ’s

1. How many pn junctions are in SCR?

a) one

b) two

c) three

d) four

Answer - Click Here:
C

2. Electrolytic capacitors are of ——— capacitance

a) low

b) high

c) constant

d) all of these

Answer - Click Here:
B

3. In a capacitor, when the plate area is increased, then capacitance will …

a) increases

b) decreases

c) unaffected

d) none of these

Answer - Click Here:
A

4. SCR is made up of …

a) carbon

b) germanium

c) silicon

d) magnesium

Answer - Click Here:
C

 

5. Which capacitors can be polarized?

a) ceramic

b) electrolytic

c) mica

d) plastic

Answer - Click Here:
B

6.  In zener diode the regulator is kept

a) double bias

b) forward bias

c) reverse bias

d) none of these

Answer - Click Here:
C

7. The logic gate whose output is complement of it’s input

a) INVERTER gate

b) NOR gate

c)  NAND gate

d)  all of these

Answer - Click Here:
A

8. In amplifier’s, the differential gain is …

a) moderate

b) very low

c) very high

d) none of these

Answer - Click Here:
C

9. In amplifier’s , which feedback is implemented?

a) positive feedback

b) negative feedback

c) both feedback

d) none of these

Answer - Click Here:
B

10. Series combination of resistors is …

a) it’s equivalent resistance is equal of individual resistance

b) it’s equivalent resistance is equal to sum of combined resistance

c) it’s equivalent resistance is equal to sum of individual resistance

d) none of these

Answer - Click Here:
C

11. The resistivity of a wire depends on …

a) length

b) diameter

c) material

d) all of these

Answer - Click Here:
C

12. Ohm’s  law can not be applied on …

a) insulators

b) conductors

c) semi-conductors

d) small resistors

Answer - Click Here:
C

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *