Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs of Plant Virology and Seed pathology

MCQs of Plant Virology and Seed pathology

1. The range of viruses in size from.

A. 10-100 μm
B. 400-1000 nm
C. 1-100 nm
D. 25-300 nm
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

2. Sandal spike disease of Sandal is caused due to.
A. Mycoplasma
B. Bacteria
C. Virus
D. Fungi
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. Which structural component is found in all viruses is.
A. The envelope
B. DNA
C. Capsid
D. Tail fibres
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. The perfect stage of Colletotrichum falcatum(causes red rot of sugarcane) is
A. Glomerella cingulata
B. Glomerella tucumanensis
C. Glomerella lindaemuthiamum
D. All of these
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

5. A chemical component that is found in all viruses is:

A.Protein
B. Lipid
C. DNA
D. RNA
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

6.’White blisters of crucifers’ is caused by a pathogen

A. Plasmopora viticola
B. Sclerospora sorghi
C. Pythium debarynum
D. Albugo candida
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

7. Which one of the following has a common polyhedral capsid shape of viruses?

A.Cube
B. Icosahedron
C.Pyramid
D. Sphere
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

8. Infection of smut of maize(Ustilago maydis) occurs during

A. After flowering
B. Before flowering
C. Vegetative stage
D. Reproductive stage
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. What types of viruses contain the enzyme lysozyme to aid in their infection?

A. Bacteriophage
B. Animal Viruses
C. Plant Viruses
D. Fungal Viruses
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Early blight of potato is ____ disease.

A. Seed-borne
B. Airborne
C. Soil-borne
D. All of these
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11. Wilt of pigeon pea is caused by.

A. Rhizopus nigricans
B. Fusarium udum
C. Aspergillus flavus
D. Gibberella indica
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

12. Which of the following is not an RNA virus?

A. Retrovirus
B. Enterovirus
C. Rhabadovirus
D. Adenovirus
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *