LLB 1st year Multiple Choice Questions

LLB 1st year Multiple Choice Questions

1. Who is the author of “The Function of the Executive”?
A. Mary Parker Follet
B. Henry Fayol
C. F. W. Taylor
D. Chester Bernard

Answer - Click Here:
D

2. __________ is not the core value of public administration:
A. Effectiveness
B. Bureaucracy
C. Equity
D. Efficiency

Answer - Click Here:
B

3. ___________ is one of the features of bureaucracy conceived by Max Weber?
A. Civil society
B. Publicness
C. Hierarchy
D. Authority

Answer - Click Here:
C

4. Bureaucracy is a form of ______________:
A. Community Organization
B. Private organization
C. Political Organization
D. Social Organization

Answer - Click Here:
D

5. McGregor’s name is commonly associated with which of the following?
A. Theory X and theory Y
B. Human Relations
C. Bureaucratic Theory
D. Scientific Management

Answer - Click Here:
A

6. Which has the core concept of “Legal-rational authority”?
A. Maslow’s Theory of Motivation
B. Theory of Bureaucracy
C. Public Choice Theory
D. Theory of Emergency

Answer - Click Here:
B

7. In entropy, all forms of organizations move towards:
A. Continuous Improvement
B. Growth and Continuity
C. Disorganization and Death
D. Rebirth and Emergency

Answer - Click Here:
C

8. __________ has economic explanation of theory named “One choice theory”:
A. Political decision making
B. Psychology
C. Religion
D. Islam

Answer - Click Here:
B

9. Work of ____________ is associated with System Theory:
A. Talcott Parsons
B. F.W. Taylor
C. Leonard While
D. Mary Parker Follet

Answer - Click Here:
A

10. ___________ is the foundation of modern Human Resource:
A. Job Evaluation
B. Job Analysis
C. Compensation
D. Specialization

Answer - Click Here:
D

11. What is the process of transmitting the idea or thought into meaningful symbols called?
A. Reception
B. Encoding
C. Decoding
D. Feedback

Answer - Click Here:
B

12. ___________ of the following is not considered as a formal organization?
A. A University
B. A Service Industry
C. A Group of Friends
D. A Hospital

Answer - Click Here:
C