Social Studies MCQs

Social Studies MCQs

(1) The most ancient part of the world by historians . . . .

A. The southern part of Vindhya Mountain
B. Gangetic Valley
C. North Western Indian Valley
D. North Eastern part of India 

E. B and D
F. None of these

Answer - Click Here:
A

 

(2) Which of the Following State that comprises more number of Buddhist Viharas is?
A. Karnataka
B. Bihar
C. Jharkhand
D. Oddish

E. None of these

Answer - Click Here:
B

(3)  Which one of the official language of Pallavas was?

A. Tamil
B. Pali
C. Sanskrit
D. Kharosti
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(4) Which of the following  person who established British rule in India ?
A. Duplex
B. Robert Clive
C. Mirjafer
D. Hastings
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(5) In which lines that adjoin different places with the same pressure are known as . . .

A. Isobar
B. Isotherm
C.  Contour
D. Hythergraph
E. None of these

Answer - Click Here:
A

 

(6) The National Human Rights in India Commission was established in the year . . . .

A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994
E. 1995
F. None of these

Answer - Click Here:
C

(7) The Universally accepted colour for mountain is . . . .

A. Gray
B. Snow White
C. Dark Green
D. Brown
E. Black
F. None of these

Answer - Click Here:
D

(8) ‘Siravasthi’ means is known as . . . .
A. Town 
B. Temple
C. River
D. Holy Book
E. Bible
F. None of these

Answer - Click Here:
A

(9) In  Which Ocean has one-third of land surface in the world . . . .
A. Atlantic Ocean
B. Arctic Ocean
C. Pacific Ocean
D. Indian Ocean
E. A and B
F. None of these

Answer - Click Here:
A

(10) Which of the science of constructing map is called?

A. Topography
B. Demography
C. Cartography
D. Geography
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(11) ‘Doldrums’ lie roughly between is called . . . .
A. 30o and 40o N & S latitude
B. 5o and 30o N & S latitude
C. 35o and 60o N & S latitude
D. 5o and 50o N & S latitude
E. None of these

Answer - Click Here:
B

B. 5o and 30o N & S latitude

(12) The Father of Economics is known as . . . .
A. Adam Smith
B. John Marshall
C. Malthus
D. A. Karl Marx

E. None of these

Answer - Click Here:
A

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.