Geography MCQs for BSC and BSCS class

Geography MCQs for BSC and BSCS class

1. These two rainfalls Orographic or relief is due to the air being forced to rise against a high_____?
A. Torrent rainfall
B. Demographic rainfall
C. Conventional rainfall
D. None of these

 

Answer - Click Here:
B

 

2. Two air masses separating by boundary zone of different_____is called a front?
A. Temperature
B. Humidity
C. Places
D. Pressure

 

Answer - Click Here:
A

 

3. In bulk, Igneous rocks contain large variety of_____?
A. Acids
B. Chemicals
C. Vitamins
D. Minerals

 

Answer - Click Here:
D

 

4. The conventional rainfall is associated with_____months?
A. Spring
B. Summer
C. Winter
D. Autom

 

Answer - Click Here:
B

 

5. The process in which birth and growth of_____accur is called frontogenesis?

A. Storms
B. Atmosphere
C. Fronts
D. Pressure

 

Answer - Click Here:
C

6. Is Granite converted into gneiss after_____?
A. Lithomorphism
B. Ferromorphism
C. Biomorphism
D. Metamorphism

 

Answer - Click Here:
D

7. The most rainiest areas fall within the tropic of_____?
A. Axis
B. East pole
C. Capricorn
D. North pole

 

Answer - Click Here:
C

8. Air masses diverge from areas and it is known as area of_____?
A. Geolysis
B. Frontolysis
C. Hydrolysis
D. Both A and B

 

Answer - Click Here:
B

9. A rock which is soft like clay and sand and it is maybe hard like_____?
A. Granite
B. Slate
C. Clay
D. Marble

 

Answer - Click Here:
A

10. _____ and clay is a rock may be porous like chalk or non-porus like granite?
A. Marble
B. Salt
C. Slate
D. All of these

 

Answer - Click Here:
C

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]