Important MCQs Of Geography For Test And Exams

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on June 19th, 2019

Important MCQs Of Geography For Test And Exams

1. Mist are most frequent near_____?
A. Forests
B. Deserts
C. Rivers
D. Mountains

Answer - Click Here:
C

2. There is a width of the fronts varies from_____?
A. 15 TO 200 KM
B. 5 TO 80 KM
C. 14 TO 200 KM
D. 6 TO 20 KM

Answer - Click Here:
B

3. Rocks are naturally occurring, most of solid_____?
A. Mineral
B. Chemical
C. Natural
D. Inorganic

Answer - Click Here:
D

4. The average front’s speed is in_____direction from 50 to 80 km/h?
A. Horizontal
B. Opposite
C. Parallel
D. Vertical

Answer - Click Here:
A

5. Is Dew deposited near to the surface of_____?
A. Seas
B. Ground
C. Earth
D. Planets

Answer - Click Here:
C

6. Air moves upward at the front, warm light air_____over the cold heavy air?
A. Overlaps
B. Climbs
C. Crosses
D. Blows

Answer - Click Here:
D

7. Ligneous rocks defined on the bases of Situation,_____and formation?
A. Deformation
B. Minerals
C. Reaction
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. Hailfall from clouds and are often associated with_____?
A. Snow falling
B. Windstorms
C. Heavy raining
D. Thunderstorms

Answer - Click Here:
D

9. The contrasting characteristic of air masses which has two sides of a front and is_____at the front?
A. Resisting
B. Oscillating
C. Discontinuity
D. All of these

Answer - Click Here:
C

10. There are high mountains which are formed of_____igneous rocks?
A. Acid
B. Molten
C. Saltish
D. Basic

Answer - Click Here:
A

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.