Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

File handling in C MCQ’s

1.  A data of the file is stored in …

a) Ram

b) Hard disk

c) Rom

d) None

Answer - Click Here:
b

2. A mode which is used to open an existing file for both reading and writing …

a)”W”

b)”W+”

c)”R+”

d)”A+”

Answer - Click Here:
c

3. Select a function which is used to write a string to a file…

a)pits()

b)putc()

c)fputs()

d)fgets()

Answer - Click Here:
c

4. Select a function which is used to read a single character from a file at a time?

a)fscanf()

b)getch()

c)fgetc()

d)fgets()

Answer - Click Here:
c

5. Select a function which is used as a formatted output file function…

a)printf()

b)fprintf()

c)puts()

d)fputs()

Answer - Click Here:
b

6. Select a program which get input data from datafile and also send output into datafile ,it is called…

a)files

b)file processing

c)data files

d)file handling

Answer - Click Here:
d

 

7. Select text file in which data is stored in….

a)ASC11 code

b)Binary code

c)Octal code

d)text code

Answer - Click Here:
a

 

8. Select text file in which number  will take.

a)2 bytes

b)4 bytes

c)3 bytes

d)8bytes

Answer - Click Here:
b

9. Select which is true about a stream…

a)it is a general name given to a flow of data

b)it is simply a sequence of bytes.

c)it is a logical interface to the data file.

d)all of these.

Answer - Click Here:
d

10. select in which of the following the character conversion is possible….

a)text stream

b)binary stream

c)output stream

d)input stream

Answer - Click Here:
a

11. Select which is  used for the next line marker….

a)’\r’

b)’\n’

c)’\r’

d)’\0’

Answer - Click Here:
b

12. which Is data type of file pointer is….

a)int

b)double

c)void

d)File

Answer - Click Here:
d

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.