Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs Of Electrochemistry

MCQs Of Electrochemistry

1.The potential of a hydrogen electrode at pH = 10 is ____.

A. 0.59 V
B. 0.00 V
C. –0.59 V
D. –0.059 V
E. None of These

Answer - Click Here:
C

2. Which of the following element act as inert electrode _____.

A. Cu
B. Pt
C. Ag
D. Both A and B
E. None of These

Answer - Click Here:
B

3. Which of the following electrolytic solutions has the least specific conductance?

A. 0.02 N
B. 0.2 N
C. 2 N
D. 0.002 N
E. None of These

Answer - Click Here:
D

4.Which of the following cell is not rechargeable?

A. Lead storage battery
B. Silver oxide cell
C. Fuel cell
D. Ni-Cd cell
E. None of These

Answer - Click Here:
B

5. The highest electrical conductivity of the following aqueous solutions is of ______.

A. 0.1 M acetic acid
B. 0.1 M chloroacetic acid
C. 0.1 M fluoroacetic acid
D. 0.1 M difluoroacetic acid
E. None of These

Answer - Click Here:
D

6. Galvanic cell is ______.

A. Chemical energy is converted into electricity
B. Chemical energy is converted into heat
C. Electrical energy is converted into chemical energy
D. Electrical energy is converted into heat
E. None of These

Answer - Click Here:
A

7. The degree of dissociation of week electrolyte increases as ____.

A. Pressure increases
B. Dilution decreases
C. Dilution increases
D. Both A and B
E. None of These

Answer - Click Here:
C

8. An increase in equivalent conductance of a strong electrolyte with dilution is mainly due to______.

A. Increase in both i.e. number of ions and ionic mobility of ions.
B. Increase in number of ions
C. Increase in ionic mobility of ions
D. 100% ionization of electrolyte at normal dilution
E. None of These

Answer - Click Here:
C

9. Electricity in voltaic cell is produced due to ______.

A. Neutralization
B. Oxidation
C. Reduction
D. Both b & c
E. None of These

Answer - Click Here:
D

10. Reaction at anode is called ______.

A. Oxidation
B. Reduction
C. Redox
D. Decomposition
E. None of These

Answer - Click Here:
A

11. Right half cell contains __________ electrode.

A. A1
B. Zn
C. Cu
D. Fe
E. None of These

Answer - Click Here:
C

12. Greater value of standard reduction potential greater will be tendency .

A. To get oxidized
B. To get reduced
C. To accept electrons
D. Both b and c
E. None of These

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *