Electromagnetic Induction MCQs

Electromagnetic Induction MCQs

1. Total number of magnetic field lines passing through an area is called
A. magnetic flux density
B. magnetic flux
C. e.m.f(Electromagnetic Force)
D. voltage

Answer - Click Here:
B

2. A consequence of motor effect is
A. e.m.f(Electro-Magnetic Force)
B. current
C. voltage
D. electromagnetic induction
Answer - Click Here:
A

3. E.M.F (Electromagnetic Force)can be induced in a circuit by
A. changing magnetic flux density
B. changing area of a circuit
C. changing the angle
D. all of above
Answer - Click Here:
A

4. By accelerating magnet inside the coil, current in it
A. increases
B. decreases
C. remains constant
D. reverses
Answer - Click Here:
A

5. E.M.F(Electro magnetic Force) for a coil depends upon
A. the cross sectional area and the magnitude of magnetic flux density
B. no. of turns of wire
C. both a and b
D. none of above
Answer - Click Here:
C

6. In generators, rate of change of flux linkage is maximum when coil is moving through the
A. vertical position
B. horizontal position
C. diagonal position
D. none of above
Answer - Click Here:
B

7. For a straight wire, induced current depends upon
A. the speed of movement of wire
B. the length of wire
C. the magnitude of magnetic flux density
D. all of above

Answer - Click Here:
D

8. In transformer the core is made up of soft iron in order to pass maximum amount of…
A. flux
B. current
C. magnetic flux
D. voltage
Answer - Click Here:
C

9. Magnitude of induced e.m.f is proportional to
A. rate of change of current
B. rate of change of voltage
C. rate of change of magnetic flux linkage
D. rate of change of resistance

Answer - Click Here:
C

10. Induced current in coil by a magnet turns it into an
A. straight wire
B. magnet
C. ammeter
D. electromagnet
Answer - Click Here:
D

11. Moving a coil in and out of magnetic field induces
A. force
B. potential difference
C. voltage
D. electronic magnetic force
Answer - Click Here:
D

12. Currents that flow in circles inside a disc called…
A. air currents
B. circular currents
C. Eddy Currents
D. none of above
Answer - Click Here:
C