Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs High Voltage Engineering

MCQs High Voltage Engineering

1. Dielectric strength in case of mica can be expected to be more than

A. 500 kV/mm
B. 1500 kV/mm
C. 2500 kV/mm
D. 3500 kV/mm.
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

2. Which of the following method or technique can be used for the measurement of high dc voltages ?

A. Peak voltmeter
B. Electrostatic voltmeter
C. Generating voltmeter
D. Any of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

3.All of the following dielectric materials are preferred for high frequency applications EXCEPT

A. Polyethylene
B. Butyl rubber
C. Teflon
D. Polystyrene.
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

4.Surge diverters are

A. Non-linear resistors in series with spark gaps which act as fast switches
B. Arc quenching devices
C. Shunt reactors to limit the voltage rise due to Ferranti effect
D. Over-voltages of power frequency harmonics
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

5. Polar dielectrics are normally used for

A. High frequencies
B. Microwaves
C. Dc and power frequencies
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

6. Impulse voltages are characterized by

A. Polarity
B. Peak value
C. Time of half the peak value
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
E

7. In design which of the following design is not included?

A. Features of shape
B. Mode or principle of construction
C. Composition of lines or colours
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

8.Which agreement is enforceable by law?

A. Valid agreement
B. Void agreement
C. Illegal agreement
D. Unenforceable agreement
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. Which of the following is a polar dielectric ?

A. Teflon
B. Quartz
C. Nylon
D. Polyethylene
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

10. The impurity in liquid dielectric which has significant effect in reducing the breakdown strength, is

A. Dust
B. Dissolved gases
C. Moisture
D. Ionic impurities
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11.Corona effect can be identified by

A. Bushy sparks
B. Faint violet glow
C. Red light
D. Arcing between conductors and earth
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

12. A Tesla coil is a

A. Cascaded transformer
B. Coreless transformer
C. High frequency resonant transformer
D. Low impedance transformer

Answer - Click Here:
C

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *