Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

PLC and INDUSTRIAL DRIVES MCQs

PLC and INDUSTRIAL DRIVES MCQs

1. Which of the following involved the consideration in the selection of the type of electric drive for a particular application depends on

A. Speed control range and its nature
B. Starting torque
C. Environmental conditions
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

2. Which of the following is preferred for automatic drives?

A. Synchronous motors
B. Squirrel cage induction motor
C. Ward Leonard controlled dc motors
D. Any of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

3. Which of the following is preferred for automatic drives?

A. Synchronous motors
B. Squirrel cage induction motor
C. Ward Leonard controlled dc motors
D. Any of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. Which type of drive can be used for hoisting machinery

A. AC slip ring motor
B. Ward Leonard controlled DC shunt motor
C. DC compound motor
D. Any of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

5. The motor normally used for crane travel is

A. AC slip ring motor
B. Ward Leonard controlled DC shunt motor
C. Synchronous motor
D. DC differentially compound motor
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

6.The motor normally used for crane travel is

A. AC slip ring motor
B. Ward Leonard controlled DC shunt motor
C. Synchronous motor
D. DC differentially compound motor
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

7. When smooth and precise speed control over a wide range is desired, the motor preferred is

A. Synchronous motor
B. Squirrel cage induction motor
C. Wound rotor induction motor
D. Dc motor
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

8. When quick speed reversal is a consideration, the motor preferred is

A. Synchronous motor
B. Squirrel cage induction motor
C. Wound rotor induction motor
D. Dc motor
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.