Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs Of Geochemistry

MCQs Of Geochemistry

1. Which planet is an exceptional case of Bode’s law?

A. Mars
B. Saturn
C. Uranus
D. Neptune

Answer - Click Here:
D

2. The lattice energy of an ionic crystal depends on the.

A. Electrostatic forces between ions of opposite charge
B. Internuclear repulsive forces
C. A tendency of the ions in the crystals
D. Both A and B

Answer - Click Here:
D

3. Siderites consist essentially of a.

A. Nickle – iron alloy
B. Nickel-iron alloy and silicates
C. Silicates only
D. Silicates and graphite’s

Answer - Click Here:
A

4. Which condition promotes to form high pressure?

A. Compact structures
B. Open structures
C. Both compact and open structures
D. Massive structures

Answer - Click Here:
B

5. Which one of the following aerolites are.

A. Iron meteorites
B. lron-stony meteorites
C. Stony meteorites
D. Metallic meteorites

Answer - Click Here:
C

6. Which is the most stable mineral towards weathering?

A. Quartz
B. Feldspar
C. Hornblende
D. Olivine

Answer - Click Here:
A

7. Resembling of Tektites is :
A. The Obsidian
B. The basalt
C. The rhyolites
D The granochiorite

Answer - Click Here:
A

8.The dielectric constant of water molecule is.

A. 50
B. 80
C. 100
D. 125

Answer - Click Here:
B

9. The upper layer of crust is made up of?

A. Silicon and lron
B. Silicon and Aluminium
C. Iron and magnesium
D. Silicon and magnesium

Answer - Click Here:
B

10. Tridymite are the example of ______.

A. Polymorphism
B. Isomorphism
C. Diadochi
D. None of-these

Answer - Click Here:
A

11. What is Picrolite?

A. Pyroxene – olivine rock
B. Pyroxene -garnet rock
C. Olivine – Plagioclase rock
D. Pyroxene – Plagioclase rock

Answer - Click Here:
A

12. The average pH of the sea water is.

A. 4.2
B. 5.5.
C. 7.0
D. 7.8

Answer - Click Here:
D