Finance MCQs for lecturer Jobs Test

Finance MCQs for lecturer Jobs Test

These MCQs are starting from 56. To read the previous MCQs – Click Here.
71.Cash flow from assets involves _________of the following component(s)?
A. Operating cash flow
B. Capital spending
C. Change in net working capital
D. All of the given options
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

72._________ refers to the cash flows that result from the firm‟s day-to-day activities of producing and selling? select from the following
A. Operating Cash Flows
B. Investing Cash Flows
C. Financing Cash Flows
D. All of the given options
E. None of these

Answer - Click Here:
A

73.Finance is vital for which of the __________ business activity (activities)?
A. Marketing Research
B. Product Pricing
C. Design of marketing and distribution channels
D. All of the given options
E. None of these

Answer - Click Here:
D

74.____________ costs are reported on the income statement as the cost of goods sold? select from the following.
A. Product cost
B. Period cost
C. Both product cost and period cost
D. Neither product cost nor period cost
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

72. Standard Company had net sales of Rs. 750,000 over the past year. During that time, average receivables were Rs. 150,000. Assuming a 365-day year, the average collection period will be? select form the following.
A. 5 days
B. 36 days
C. 48 days
D. 73 days
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

73.__________ terms refers to the use of debt financing? select from the following
A. Operating Leverage
B. Financial Leverage
C. Manufacturing Leverage
D. None of the given options
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
B

74.In_______ type of market, new securities are traded?
A. Primary market
B. Secondary market
C. Tertiary market
D. None of the given options
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

75.________ ratios are particularly interesting to short-term creditors? select from the following
A. Liquidity Ratios
B. Long-term Solvency Ratios
C. Profitability Ratios
D. Market Value Ratios
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

76.Quick Ratio is also known as_______________? select from the following
A. Current Ratio
B. Acid-test Ratio
C. Cash Ratio
D. Solvency Ratio
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
B

77. A portion of profits, which a company retains itself for further expansion, is called.
A. Dividends
B. Retained Earnings
C. Capital Gain
D. None of the given options
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
B

78.___________ is measured by profit margin? select from the following
A. Operating efficiency
B. Asset use efficiency
C. Financial policy
D. Dividend policy
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

79. Which of the following set of ratios is used to assess a business’s ability to generate earnings as compared to its expenses and other relevant costs incurred during a specific period of time?
A. Liquidity Ratios
B. Leverage Ratios
C. Profitability Ratios
D. Market Value Ratios
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

80. A company having a current ratio of 1 will have __________ net working capital. select from the following
A. Positive
B. Negative
C. zero
D. None of the given options
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

81. Which of the following equation is known as Cash Flow (CF) identity?
A. CF from Assets = CF to Creditors – CF to Stockholder
B. CF from Assets = CF to Stockholders – CF to Creditors
C. CF to Stockholders = CF to Creditors + CF from Assets
D. CF from Assets = CF to Creditors + CF to Stockholder
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

82.The difference between current assets and current liabilities is called as____________?
A. Surplus Asset
B. Short-term Ratio
C. Working Capital
D. Current Ratio
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

83.The principal amount of a bond at issue is known as____________?
A. Par value
B. Coupon value
C. The present value of an annuity
D. The present value of a lump sum
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

84.__________is the process of planning and managing a firm‟s long-term investments?
A. Capital Structuring
B. Capital Rationing
C. Capital Budgeting
D. Working Capital Management
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

85. A standardized financial statement presenting all items of the statement as a percentage of the total is________
A. a common-size statement
B. an income statement
C. a cash flow statement
D. a balance sheet
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

86. A series of constant cash flows that occur at the end of each period for some fixed number of periods is ___________ _. select form the following
A. an ordinary annuity
B. annuity due
C. multiple cash flows
D. perpetuity
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
A

87.________is the overall return the firm must earn on its existing assets to maintain the
value of the stock? select from the following
A. IRR (Internal Rate of Return)
B. MIRR (Modified Internal Rate of Return)
C. WACC (Weighted Average Cost of Capital)
D. AAR (Average Accounting Return)
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

88.Which from the following is NOT an example of intangible assets?
A .Trademarks
B. Patents
C. Buildings
D. Technical expertise
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

89. The following are the examples of financial assets except?
A Stocks
B Bank Loan
C Bond
D Raw material
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

90. The following are important functions of financial markets:
I. Source of financing
II. Provide liquidity
III. Reduce risk
IV. Source of information
A I and IV only
B II and III only
C I, II and III only
D I, II, III and IV
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

91. The sale of financial assets is also referred to as the
A Capital decision
B CFO decision
C Financing decision
D Investment decision
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
C

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]